Een bv oprichten in België: voordelen en verschillen
Waarom een bv in België oprichten een goed idee is
Een Belgisch bedrijf oprichten biedt heel wat kansen en voordelen. We spreken dezelfde taal, er is een grote afzetmarkt, je geniet van fiscale voordelen, een uitstekende infrastructuur en een gunstig arbeidsklimaat. België is ook een innovatief land met een sterke economie, een strategische ligging en een hoge levensstandaard. Het is de perfecte locatie voor een succesvol buitenlands ondernemingsavontuur.
Ondernemen bij de zuiderburen: waarin verschilt een Belgische vennootschap van een Nederlandse bv?
Naast raakvlakken zijn er natuurlijk ook verschillen. Zowel op cultureel, juridisch als op administratief vlak. Ben je van plan om een Belgische bv op te starten? Dan is het belangrijk dat je je hiervan bewust bent. Want in België heersen andere sociale en economische wetten. En die beïnvloeden de manier waarop je zakendoet. Denk bijvoorbeeld aan milieuwetgeving, vergunningen, heffingen, accijnzen en arbeidsrecht. Daar heb jij als Nederlander natuurlijk geen kaas van gegeten. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Laat je bijstaan en adviseren door een Belgische specialist ter zake, zoals
OFFIS.
Bv oprichten in België: de juiste ondernemingsvorm kiezen
Richt je een Belgisch bedrijf of een Belgische bv op? Dan is de ondernemingsvorm kiezen, de eerste belangrijke knoop die je moet doorhakken. Net zoals in Nederland heb je de keuze tussen diverse vennootschapsvormen. (Een eenmanszaak starten kan ook, maar in dit artikel buigen we ons over de Belgische vennootschap.)
Welke Belgische vennootschapsvorm voor jou interessant is, hangt van diverse factoren af. De sector waarin je opereert, je kapitaal, de fase waarin je bedrijf zich bevindt (start-up of gevestigde waarde) enzovoort. Nog een reden waarom de juiste rechtsvorm kiezen cruciaal is? Het heeft een invloed op je fiscale verplichtingen, zoals de btw en de inkomensbelasting, maar ook op je aansprakelijkheid. Weet dus ook dat een Belgische bv oprichten als Nederlander bepaalde risico’s met zich meebrengt. Kies daarom de rechtsvorm die het beste bij je bedrijf past.
Bv in België oprichten: met of zonder rechtspersoonlijkheid?
Het belangrijkste onderscheid tussen de Belgische vennootschappen is de juridische vorm: een natuurlijk persoon of een rechtspersoon. Bij een natuurlijk persoon (eenmanszaak) zijn de kosten beperkt en de voorwaarden laagdrempelig. Maar als je schulden maakt, ben je persoonlijk aansprakelijk. Bij een rechtspersoon (Belgische bv) creëer je een nieuwe juridische entiteit met rechten én plichten. Het is fiscaal interessanter en het financiële risico is lager. Zit je bedrijf in slechte papieren? Dan blijft je privévermogen veilig. Daartegenover staan hogere (opstart)kosten en meer administratieve verplichtingen.
Bv oprichten België: de Belgische vennootschappen op een rij
Bv in België oprichten: de vennootschapsvormen
De juiste ondernemingsvorm voor je Belgische bedrijf kiezen, is niet zo ingewikkeld als je denkt. Elke vorm heeft zijn eigen specificaties. Het komt er gewoon op aan, om te kiezen wat het beste bij jouw situatie past. Dit zijn de meest voorkomende Belgische bv’s:
- Maatschap
- Besloten vennootschap (bv)
- Naamloze vennootschap (nv)
- Coöperatieve vennootschap (cv)
- Vennootschap onder firma (VOF)
- Commanditaire vennootschap (CommV)
Meer weten over de Belgische vennootschapsvormen? Klik
hier.
De vele voordelen van de Belgische besloten vennootschap
Zoals eerder vermeld, heeft elke ondernemingsvorm voor- en nadelen. Maar eentje steekt er met kop en schouders bovenuit: de besloten vennootschap. Waarom? Het is de flexibelste en toegankelijkste vennootschapsvorm. Ook voor buitenlandse ondernemers. Je hebt er geen startkapitaal voor nodig en je kunt er op elk moment uitstappen.
Belgische bv oprichten als Nederlander met een Nederlandse bv
De Belgische bv is vergelijkbaar is met de Nederlandse bv. Heb je al een bedrijf in Nederland? Dan mag je zowel aandeelhouder als bestuurder zijn. Privé ben je niet aansprakelijk en het risico is beperkt tot het kapitaal dat je inbrengt. Nog een voordeel? Een Belgische bv mag je alleen oprichten. Je hebt dus geen vennoot nodig. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Hieronder sommen we de voornaamste pro’s en contra’s voor je op:
Voordelen Belgische bv
- Gunstig fiscaal regime
- Grote statutaire vrijheid
- Geen startkapitaal nodig
- Privévermogen beschermd
- Stemrecht over aandelen
- Aansprakelijkheid beperkt tot eigen inbreng
- Mag door één of meerdere personen worden opgericht
Nadelen Belgische bv
- Hogere uitstapkosten
- Je hebt een notariële akte nodig
- Je moet een financieel plan opstellen
- Meer administratieve verplichtingen en complexere boekhouding
Geen idee welke Belgische bv bij je past? OFFIS wijst je de weg. Neem vrijblijvend contact op.
Bv oprichten in België: de verschillende stappen
Financieel plan
Een Belgische vennootschap oprichten als Nederlander is relatief eenvoudig. Vooral omdat je geen startkapitaal nodig hebt. Al moet je wel een financieel plan opstellen waarin je aantoont dat je over voldoende kapitaal beschikt, om de werking ervan gedurende twee jaar te waarborgen. Dit mag een inbreng in geld, kennis, arbeid of natura zijn. Breng je geen geld in? Dat moet je beroep doen op een bedrijfsrevisor, die hiervan een verslag maakt en oordeelt of de verhouding tussen de inbreng en de verdeling van de aandelen redelijk is.
De notaris
Klaar met je financiële plan? Dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Die zal de oprichtingsakte verlijden, nadat je je financiële plan en het eventuele verslag van de revisor hebt voorgelegd. Breng je een financiële waarborg in? Dan zal de notaris ook nog een bankattest opvragen.
Administratieve formaliteiten
Heb je deze zaken op orde? Dan zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen voor je mag starten. Een Belgisch btw- en ondernemingsnummer aanvragen, je bedrijf registeren bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) en je btw-nummer laten activeren bij de FOD Financiën. Als bestuurder of begunstigde van een vennootschap moet je je ook nog in het UBO-register registreren. OFFIS kan je hierbij helpen.
Sociaal verzekeringsfonds
Wie een Belgisch bedrijf opricht moet zich ook verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Die vormt de schakel tussen zelfstandigen en overheidsinstanties. Ze innen je sociale bijdrage, waarmee je rechten opbouwt en regelen ook je sociale zekerheid.
Hieronder vatten we alle stappen nog eens voor je samen:
Stappenplan bv oprichten in België
- Stel een financieel plan op
- Open een Belgische bankrekening
- Laat een verslag opmaken door een bedrijfsrevisor (optioneel)
- Ga langs bij een notaris
- Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
- Vraag een Belgisch btw- en ondernemingsnummer aan
- Registreer je in het UBO-register
Bv oprichten in België: met welke kosten moet je rekening houden?
De oprichtingskosten van een Belgische vennootschap vallen reuzegoed mee. Het is dan ook een van de goedkoopste ondernemingsvormen. Toch zijn er een aantal kosten aan verbonden. Zowel bij de activatie als voor de instandhouding. Hieronder sommen we de voornaamste voor je op:
Bv oprichten kosten België: activatie
- Opstellen notariële akte
- Publicatiekosten Belgisch Staatsblad
- Registratie- en aansluitingskosten (KBO, sociaal verzekeringsfonds, …)
Bv oprichten kosten België: instandhouding
- Btw (indien geen vrijstelling)
- Sociaal verzekeringsfonds (sociale bijdragen, beheerskosten, …)
- Boekhouder (btw-en belastingaangifte, klantenlisting, advies en opvolging)
- Huur vestigingsadres, fiscaal domicilie en/of maatschappelijke zetel
De kosten variëren afhankelijk van de complexiteit, het tarief van de dienstverleners die je inschakelt en eventuele extra diensten zoals het
huren van een zetel of kantoor, met of zonder postverwerking.
Meer info over kosten bv oprichten of een kantoor huren in België? Neem vrijblijvend
contact op.
Belgische bv oprichten als Nederlander: drie alternatieven voor een Belgische bv oprichten
Heb je al een vennootschap in Nederland? Dan kun je de Belgische markt op drie alternatieve manieren betreden. Als dochtervennootschap, als bijkantoor of als vestigingseenheid.
Dochtervennootschap
Dit is een rechtspersoon die gelinkt is aan het moederbedrijf. De administratieve procedures voor de oprichting zijn vergelijkbaar met die van een Belgische vennootschap. Net zoals de rechten en plichten. Voordeel? Het risico voor het moederbedrijf is beperkt tot het vermogen van en de inbreng in de dochtervennootschap. Nadeel? Je moet een of meerdere bestuurders aanduiden, waardoor je minder controle hebt.
Bijkantoor (of bijhuis)
Het bijkantoor is een verlengstuk van het Nederlandse moederbedrijf. Al haar activa en passiva zijn ermee verbonden. Het is geen aparte rechtspersoon, maar heeft wel een eigen ondernemings- en btw-nummer. Het moederbedrijf mag een wettelijke vertegenwoordiger aanduiden voor het bestuur, maar houdt wel zelf de touwtjes in handen. Omdat het moederbedrijf aansprakelijk is, is het financiële risico hier groter. Anderzijds profiteer je van fiscale voordelen.
Vestigingseenheid
Dit is een buitenlandse vestiging van het moederbedrijf. Een winkel of een kantoor bijvoorbeeld. Het is geen aparte rechtspersoon, maar heeft net zoals een bijhuis wel een Belgisch btw- en ondernemingsnummer. Alle activiteiten vallen onder het moederbedrijf. Het voordeel? Je moet geen wettelijke vertegenwoordiger aanduiden en de formaliteiten voor de oprichting zijn peanuts in vergelijking met een dochtervennootschap of bijhuis.
Conclusie?
Een Belgisch bedrijf of een Belgische vennootschap oprichten als Nederlander is een slimme zet, als je je afzetgebied wilt uitbreiden. Je geniet van tal van fiscale voordelen, een grote statutaire vrijheid en de bescherming van je privévermogen. Op voorwaarde dat je de juiste ondernemingsvorm kiest natuurlijk. Het vereist ook een grondige kennis van de lokale wet- en regelgeving, die van regio tot regio verschilt. De Belgische besloten vennootschap is ongetwijfeld de beste keuze. Maar in welke vorm? Dat laat je beter aan een specialist over.
Hulp nodig bij de oprichting van je Belgische bv?
Vertrouw op OFFIS, want wat voor jou Chinees is, is voor ons dagelijkse kost. Als erkend businesscentrum bieden we alles voor een vlotte opstart. Juridisch, fiscaal en administratief advies, maar ook een dak boven je hoofd. Een
maatschappelijke zetel, fiscaal domicilie of vestigingsadres, inclusief dagelijkse postverwerking, huur je bij ons al vanaf € 69/maand (excl. btw).
Nood aan advies? We helpen je met plezier op weg. Neem vrijblijvend
contact op of spring binnen in ons kantoor in Antwerpen. De koffie staat altijd klaar!