Waar vestig je de maatschappelijke zetel van je vennootschap, eenmanszaak of vzw?

Maatschappelijke zetel huren. Een virtueel kantoor is niet geschikt als fiscaal domicilie

Introductie

In dit beknopt bericht staat alle noodzakelijke praktische informatie die je moet weten over een zakelijk adres, … samen met mijn telefonisch advies helpt dit bericht je veilig en probleemloos op weg naar de juiste werkplek met het juiste adres. 

Wat is een maatschappelijke zetel

De maatschappelijke zetel is het juridisch officiële adres van je bedrijf. De maatschappelijke of statutaire zetel is vermeld in de statuten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.

Je bedrijf kan andere vestigingen hebben, maar de maatschappelijke zetel wordt beschouwd als hoofdkantoor.

Wat is een werkelijke zetel

Er is een onderscheid tussen de maatschappelijke en werkelijke zetel. De werkelijke zetel is de plaats van waaruit je je activiteiten werkelijk uitvoert. Een andere naam voor werkelijke zetel is: uitbatings- of exploitatiezetel, filiaal of vestiging. De adressen van je eventuele filialen of vestigingen moet je registeren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Fiscaal domicilie

Het fiscaal domicilie is de plaatst waar je de boekhouding houdt én waar je je activiteiten werkelijk uitvoert.

Virtueel kantoor

De maatschappelijke zetel kan worden geplaatst op het adres van een virtueel kantoor dat je huurt.

Virtueel kantoor is illegaal

Ik wil toch de opmerking maken over een virtueel kantoor is ongeschikt voor de fiscus. Hij moet een fysiek adres hebben waarop hij controles kan uitvoeren: het fiscaal domicilie. De dienst Belastingen heeft met een virtueel kantoor geen aanknopingspunt om een controle te houden. Dit geldt ook voor een flex office en een postbus- of domiciliëringsadres.

Deelkantoor Offis

Offis is 100% legaal, want je krijgt hier een vaste werkplek, waar je kan werken én bezoekers ontvangen … de hele dag door. Je krijgt hier dus een reële plaats voor het vestigen van je adres maatschappelijke zetel, adres vestigingseenheid (werkelijke zetel) en je fiscaal domicilie. Offis is beter.

Maatschappelijke zetel eenmanszaak.

In een eenmanszaak is je adres maatschappelijke zetel je huisadres, want dat is de wet.

Eenmanszaak en huurder

Het huurcontract verbiedt handelsdoeleinden, want die zijn fiscaal nadelig voor de huisbaas. Je kan dit oplossen door een werkelijke zetel – dus vestiging – te openen bij Offis. Je doet je handelsactiviteiten op je werkelijke zetel, maar ook het effectieve dagelijkse beheer van je eenmanszaak: boekhouden, belangrijke beslissingen nemen en héél véél luieren. Hoe hyperactief je bent in je huurwoning, daar mag niemand zich mee bemoeiallen, want dat is privé! 🙂 Het wordt Offis.

Gerechtsdeurwaarder en zakelijk adres

Er bestaat een wettelijk vermoeden dat alle goederen die zich bevinden op je zakelijk adres – dus ook je privégoederen – eigendom zijn van je vennootschap, eenmanszaak of vzw. De gerechtsdeurwaarder mag zich op dat wettelijk vermoeden baseren om effectief beslag te leggen op al je goederen. Het is maar op het moment van het beslag zelf dat je eventueel kan bewijzen dat een aantal spullen je toebehoren om de deurwaarder ervan te weerhouden om effectief beslag te leggen op je privégoederen, maar in principe is de deurwaarder daartoe wettelijk gezien niet verplicht.

Beslag op je goederen voorkomen

Je kan beslag op je privégoederen voorkomen door je adres maatschappelijke zetel en fiscaal adres te vestigen bij Offis, want Offis is zo je werkelijke zetel én fiscaal domicilie omdat je hier het effectieve dagelijkse beheer van je vennootschap kunt doen.

Conclusie

De juiste keuze van zakelijke adressen vormt een cruciaal aspect van goed ondernemingsschap. Die keuze is maatwerk. Bel bestuurder Offis Kris Beyers voor verblijvend juridisch advies omtrent je zakelijk adres. +32 487 27 10 10. Bereikbaar alle dagen van 6 tot 22 uur.